Sotkusta sidontavälinevertailuun



Sessioinnin jälkeen on olo tyypillisesti sen verran väsynyt, että siivoamiseksi riittää lähinnä välineiden survominen komeron lattialle pois näkyvistä. Toisinaan, jos esimerkiksi ketään vieraita ei ole odotettavissa, jätän siivoamisen seuraavalle päivälle. Kun joskus tulevaisuudessa kinkykammioni remontti valmistuu, niin tavaroiden säilytys helpottuisi huomattavasti. Sitä ennen on kuitenkin hoidettava muutama isompi ja kiireellisempi juttu.

Siivosin viikonloppuna komeroa kaikesta ylimääräisestä. Tässä yhteydessä myös huomasin, että edellisen sessiokerran tavarat lojuivat edelleen sikin sokin komeron lattialla. Seuraavan tunnin aikana ehdin miettimään yhtä jos toista selvitellessäni mielikuvituksellisen merihirviön (blobster) näköistä, pääsääntöisesti naruista ja köysistä muodostuvaa myttyä. Tästä syntyi mielessäni ajatus ei niin kovin vakavamielisestä sidontavälineiden vertailusta.

(Köysien sotkeutumista olen pyrkinyt välttämään sitomalla ne ensin nippuun kuminauhalla tai pussinsulkijalla, ja sen jälkeen pistämällä jokaisen köyden omaan minigrip- tai muuhun muovipussiin.)

Jos pitäisi mainita ensimmäiseksi mieleen tuleva asia sitomisesta, niin sanoisin köydet. Köysiä on sekä luonnonkuituisia, että muovimateriaaleista valmistettuja köysiä. Luonnonkuituköydet ovat tietenkin näyttävämpiä, ja niistä tulee se oikea tunnelma. Juutti- ja hamppuköydet ovat yleisiä, ja tuntuvat myös ihoa vasten hyviltä. Pellavaköyttä tai narua voi olla vaikeampi löytää, mutta sekin on miellyttävää, ja hyvin kestävää. Sisal on myös yleinen köysimateriaali, mutta sitomisleikeissä se voi olla hieman liian kovakuituista, ja raapia ihoa. Mut hei, kuka mistäkin tykkää.

Muoviköysissä on niin jäykemmästä materiaalista valmistettuja köysiä, esim. hinausköytenä tai pyykkinaruna käytettävää polypropeeniköyttä, kuin myös sileämpää polyesterisilkkiköyttä. Keinokuituiset köydet kestävät yleensä hyvin kemikaaleja, eivätkä ime kovin helposti likaa, ja ovat helposti puhdistettavia. Lähinnä niiden ainoa puute onkin tunnelmaa syövä keinotekoisuus, mutta kaikille sillä ei ole edes merkitystä.


LUONNONKUITUISET KÖYDET
+ Autenttinen tunnelma
+ Oikein sidottuna miellyttävän tuntuinen
+ Hinta
- Sitominen vaatii aikaa
- Sitominen vaatii harjoittelua
- Lika tarttuu helposti, vaikea puhdistaa



KEINOKUITUISET KÖYDET

+ Oikein sidottuna miellyttävän tuntuinen
+ Hinta
+ Ei likaannu helposti, helppo puhdistaa
- Sitominen vaatii aikaa
- Sitominen vaatii harjoittelua


METALLISET KAHLEET
+ Kestävät (laadukkaat)
+ Helpot ja nopeat käyttää
+ Autenttinen tunnelma
- Suppea kokovalikoima, ei yleensä säädettäviä
- Hinta (laadukkaat)
- Jäykkänä ja periksiantamattomana rakenteena voivat painaa ilkeästi esimerkiksi ranneluihin



Toiset tykkäävät tulla sidotuiksi köysillä, ja toiset kahleilla. Kahleita löytyy markkinoilta laadultaan ja hinnaltaan laidasta laitaan. Tässäkin pätee perussääntönä, hyvää ei saa halvalla. Laadukkaat kahleet, ja etenkin käsityönä takomalla valmistetut ovat kalliita, mutta on niissä sitten parempi tunnelmakin. Perinteisemmissä kahleissa ei ole juurikaan säätömahdollisuuksia, eivätkä samat kahleet sovi kaikille. Omassa käytössäni ongelmia on ollut lähinnä ranteisiin tulevien kahleiden kanssa. Joillakin kahlittavilla on niin pienet kädet, että ne sujahtavat läpi kaikista muista, paitsi aivan tiiviisti ranteen ympärille asettuvista kahleista. Jäykkänä rakenteena kahleissa on myös se huono puoli, etteivät ne mukaudu kuormituksen mukaan esimerkiksi sidottavaa kahleilla roikutettaessa, vaan painavat siihen kohtaan, mikä niihin ensiksi ottaa kiinni. Tällöin esimerkiksi ranneluiden kohdalle voi tulla ihoon hyvinkin suuret painaumat, jopa haavat.
Markkinoilta löytyy tietenkin halvempiakin massavalmistettuja (kiinalaisia?) kahleita, joita tyypillisesti erotiikkaliikkeet ovat pullollaan. Huokean hintaisina nämä voivat olla kyllä ihan kelpo tavaraa ainakin kevyempään sitomiseen. Itselläni on muutama pari 10 € hintaisia metallirunkoisia nahalla vuorattuja käsi- ja nilkkakahleita, joissa on reiät riippulukkoa, tai vastaavaa lukitusta varten. Perusrunko on valmistettu yhdestä peltisuikaleesta, joka on taivutettu kaarelle, ja jonka päissä lukitusreiät ovat. Koska rakenteessa ei ole saranaa, tulee se varmasti murtumaan poikki ennen pitkää jatkuvasta taivuttelusta. Luultavasti rakenne kestää kuitenkin sen verran monta leikkikertaa, että katson tuotteen maksaneen jo itsensä. Halvemman luokan kahleissa on myös muita laadullisia heikkouksia, kuten materiaalien kestävyys, teräviä raapivia särmiä, heikkolaatuisia yhteenhitsauksia yms. Käyttökelpoista tavaraa, kunhan muistaa käyttää niitä vain vähemmän vaativissa leikeissä.
KÄSIRAUDAT
Laadukkaat käsiraudat eivät ole loppujen lopuksi niin kovin kalliita, etteikö niitä raaskisi ostaa. Viidellä kympillä saa jo ihan kunnollista tavaraa. Ne ovat kestäviä, ja perinteisistä kahleista poiketen säädettäviä. Myös halpoja, parinkympin hintaluokan käsirautoja on saatavilla, mutta niissä on samat laadulliset heikkoudet kuin kahleissakin. Kirpputorilöytönä hankkimani käsiraudat (10 €) olivat sinällään nopeat käyttää (kunhan vain ei hukannut avainta), ja tietenkin sopiviksi säädettävät. Ajoittain lukitusmekanismissa oli kuitenkin häikkää, eikä lukko mennytkään kiinni tai auennut suunnitellulla tavalla. Erään "pakoyrityksen" yhteydessä käsiraudan rakenne osoittautui heppoiseksi, ja vääntyi hieman jumittaen koko kapistuksen lopullisesti paikoilleen. Lopulta avaaminen suoritettiin voimatyökaluilla, jonka jälkeen käsiraudat olivat entiset.

+ Säädettävyys
+ Kestävät (mikäli laadukkaat)
+ Nopea ja helppo käyttää
- Voivat kiristyä leikin tiimellyksessä itsestään liian tiukalle
- Jäykkänä ja periksiantamattomana rakenteena voivat painaa ilkeästi esimerkiksi ranneluihin


NAHKAISET JA KANKAISET KAHLEET

+ Yleensä miellyttävän tuntuisia
+ Helpot ja nopeat käyttää
+ Kevyet ja helppo kuljettaa mukana
- Materiaalit saattavat venyä
- Saattavat olla liukkaista kastuessaan
- Kuluvat käytössä

Vaikka olen suhtautunut nahasta ja kankaasta valmistettuihin siteisiin ja kahleisiin varauksella, ovat ne yllättäneet pääsääntöisesti positiivisesti. Sama kuin metallisissa kahleissakin, hyvää ei saa yleensä halvalla. Laadukkaammat kangas- tai nahkasiteet ovat mukavan tuntuisia, ja kestävät suhteellisen hyvin kovaakin käyttöä, kun taas heikkolaatuisemmat hajoavat tomuksi jo myyntipakkausta aukaistaessa. Pehmeä materiaali ja ompeleet kuluvat luonnollisesti käytössä. Samoin tarrakiinnityksen pitävyys heikkenee ajan myötä. Jotkut keinokuituiset materiaalit voivat muuttua kastuessaan liukkaiksi, jolloin sidotut jäsenet saattavat luiskahtaa vapaiksi. Jotkut materiaalit, kuten pellavakangas tai pellavaköysi kutistuvat kastuessaan. Materiaalien suhtautuminen kastumiseen kannattaa selvittää etukäteen, ettei köysien ja siteiden odottamaton kiristyminen aiheuttaisi vahinkoa. Pehmeät materiaalit antavat myös paremmin periksi, ja voivat väljentyä leikkien tiimellyksessä.


NIPPUSITEET
Nippusiteet ovat varmaankin modernein keino sitomiseen. Halpoja massavalmistettuja muovihihnoja, jotka saa kiristettyä nopeasti. Nippusiteet ovat kertakäyttöisiä, eikä niitä saa juurikaan auki muuten kuin leikkaamalla ne poikki. Nippusiteet ovat myös lujia, ja irti riuhtomalla rikkoo varmaankin ennemmin itsensä kuin siteen. Nippusiteistä ei ole kovin paljoa pahaa sanottavaa. Ne ovat tietenkin nykyaikaista materiaalia, eivätkä ihan kaikkein näyttävintä. Mutta jos jotain pitää saada pakettiin nopealla, kestävällä ja halvalla tavalla, ovat nippusiteet siihen tarkoitukseen erinomaisia.
+ Halpoja
+ Nopea ja helppo käyttää
+ Voidaan yhdistellä peräkkäin tarvittaessa suuremman pituuden saavuttamiseksi
+ Säädettäviä
- Ohuita, ja voivat painaa ihoa ilkeästi
- Irrottamiseen tarvitaan työkaluja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti