Panokoneen uusi elämä

Varmaan useimmat bdsm harrastajat tietävät mitä panokoneella tarkoitetaan, ja melkein yhtä moni on varmasti haaveillut omistavansa sellaisen. Nettikaupoista löytyy muutamia erilaisia malleja aina leivänpaahtimen kokoisesta isompiin ja kovaankin käyttöön soveltuviin kapistuksiin. Mutta valitettavasti mikään ei ole ilmaista. Halvin malli irtoaa noin 300 eurolla, ja paremmista saa pulittaa lähemmäs tonnin.
 

Kun itselläni ei luonne antanut periksi maksaa tuollaista summaa laitteesta, jonka laadusta ja luotettavuudesta vastasi todennäköisimmin vielä kiinalainen insinööri ja tehdastyöläinen, niin päätin valmistaa koneen itse.

Ensimmäinen versio laitteesta oli puulaatikkoon rakennettu hilavitkutin, jonka voimanlähteenä toimi auton ikkunanpyyhkijän tasavirtamoottori. 12 voltin jännitteellä toimiva moottori oli myös turvallinen vaihtoehto, ja sopiva jännite sille tuotettiin verkkovirrasta akkulaturin kautta. Rakenne oli yksinkertainen ja toimiva, mutta ongelmaksi muodostui alhainen liikenopeus ja vain kaksiportainen nopeudensäätö. Kone toimi hitaalla alueella n. 35 työntöä, ja nopealla alueella 55 työntöä minuutissa, joka oli lopulta liian vähän. Jännitettä nostamalla myös nopeus kasvoi, mutta valitettavasti samalla moottorin elinikä lyheni ihan loppuun saakka.
 

Seuraavaan versioon suunnittelin aluksi pesukoneen moottoria vanhasta romusta, mutta lopulta kävi ilmi, että rakenteesta olisi tullut liian iso ja kömpelö. Moottorin pyörittämä hihnapyörä oli liian iso mahtumaan panokoneen rungon sisälle, ja hommassa ilmeni muitakin teknisiä ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia. Niinpä kone jäi keskeneräiseksi prototyypiksi, joka oli sinällään toimiva, mutta jota piinasivat liian monet lastentaudit.



Panokoneen rakentamisessa on lähinnä kaksi ongelmaa. Ensimmäinen on sopivan moottorin löytäminen. Moottorin tulisi olla halpa ja pienehkö. Halvoissa laitteissa on sitten tunnetusti sekin ongelma, etteivät ne kestä yleensä kovin pitkään, joten moottori pitäisi olla myös helppo vaihtaa uuteen samanlaiseen.

Toinen ongelma on löytää tai rakentaa sopiva vaihteisto pyörimisnopeuden laskemiseksi. Sähkömoottorit pyörivät helposti useita tuhansia kierroksia minuutissa, ja sellainen nopeus panokoneessa olisi liikaa jo ihan kokeneimmillekin kinkyille.







Keksin yllättäen ratkaisun romukasoja tonkiessani. Moottoriksi kävisi tavallinen halpa käsiporakone, jollaisen saa kaupasta parilla kympillä. Pyörimisnopeutta alentavana vaihteistona toimii vanha poravasaran romu, joka alentaa nopeuden 1/30 porakoneen pyörimisnopeudesta. (Itse asiassa tässä tapauksessa pyörimisnopeus laski tällä yhdistelmällä jo niin alhaiseksi, että minun oli korjattava sitä taaksepäin lisäämällä vaihteiston perään lasten polkupyörän romusta ottamani hammasrattaat ja ketju. Näillä pyörimisnopeus saatiin tuplattua.)

Hammasratas pyörittää kampea, joka taas saa liukujohteilla liikkuvan kelkan liikkumaan edestakaisin. Työnnön pituutta voidaan säätää vaihtamalla välissä olevan vipuvarren kiinnitystä kammessa joko sisemmäs tai ulommas. Mitä ulommaksi vipuvarsi kiinnittyy, sitä syvempi on isku. Tässä koneessa iskunpituus on välillä 100-200 mm.
 

Teleskooppisia hyllynkannattimia saa melko edulliseen hintaan, ja ne sopivat oivasti kelkan liukujohteiksi. 30 sentin liikematkan sallivien liukujohteiden hinta oli 3 €/pari.
 

Lelujen kiinnitys toimii nykyisellään kierteellä, mutta jonkinlainen pikalukitusmekanismi olisi tarkoitus ajan myötä löytää. Samoin lelun kiinnitykseen olisi hyvä lisätä jonkinlainen joustava systeemi, ettei systeemi olisi liian jäykkä ja periksiantamaton herkkiin paikkoihin tökkiessään. Myös laitteen ulkonäköä on tarkoitus tuunata kunhan ehtii.









Tällä hetkellä harkinnassa Vac-u-lock tapin käyttö lelujen kiinnityksessä.

26 kommenttia:

  1. mitä jos tuohon tekisi vac-u-lock dildoja varten adapterin? UR3 dildot ovat aika joustavia jolloin ne itsessään antavat sitä tarvittavaa joustoa aikaan.
    ebayssa olisi myynnissä valmiina metallinen jossa kierteet, ei sellaista kyllä ole vaikea itse tehdä myöskään. (linkki ebay tuotteeseen kommentti nimestä painamalla)
    Joustavaksi välikappaleeksi voisi kokeilla tukikumia niitä on monen kokoista ja jäykkyyttä. Sopivasti väärin käyttämällä jonkin actionkameran tankkiinnikkeen voi myös saada pikakiinnikkeeksi, niissä useasti on myös kumivarsi tuomassa joustoa

    VastaaPoista
  2. Mr.T15:06

    Loistava idea btw

    VastaaPoista
  3. Kiitos vinkistä!

    Itselleni tuo vac-u-lock systeemi onkin ollut ihan tuntematon. Pitääkin tutkia adapterin mahdollisuutta ja vac-u lelujen hintoja vähän tarkemmin.

    VastaaPoista
  4. Jos jollakulla Vac-u-lock -tapin omistajalla olisi antaa tapista mittoja, niin voisin valmistaa sellaisen itsekin. Suomessa irtotappien saatavuus on näköjään heikko, ja hinta korkea. Lisäsin tuohon blogitekstin perään piirustusta tapista. Nuo kaksi mittaa riittäisi, niiden avulla saan jo skaalattua muut mitat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuollainen omasta lelukaapista löytyy :)
      kuvissa hämää että alempi kartio olisi kapeampi kuin ylempi, mutta molemmat ovat saman levyisiä, A: 25-26mm, eli noin 1" ja B 53mm
      käytännössä kaksi identtistä kartiota peräkkäin. poimin kasan mittoja tuohon kuvaan
      https://www.dropbox.com/s/e315bl83jpfdc78/vac-u-lock.jpg

      Poista
    2. Kiitoksia paljon. Näillä tiedoilla pitäisi onnistua tapin teko.

      Poista
  5. Anonyymi14:35

    Kannattaa seuraavaksi tutustua Lineaarimoottoreihin joita löytyy sähköisinä että paineilma toimisina
    http://www.robomaa.com/index.php?main_page=index&cPath=1008_1168

    T:Husse69

    VastaaPoista
  6. Lineaarimoottoreitakin on tullut joskus mietittyä, mutta kelvollisissa vaihtoehdoissa taas on ollut ongelmana hinta. Tuon linkin takaa löytyvän sähköisen 200 mm iskulla olevan lineaarimoottorin liikenopeus on 1.5 cm/s, joka siis tarkoittaa, että yhteen iskuun menee aikaa melkein puoli minuuttia. Ei oikein hyvä panokoneeseen.

    Paineilmakäyttöisissä taas on se ongelma, että harvalta kotikäyttäjältä löytyy huushollistaan paineilmaverkkoa. Vieressä pörisevä kompressori taas on jo itsessään epämukava lisä. Ja toisaalta, jos paineilmaa olisi tarjolla, niin kallistuisin itse mieluummin paineilmasylinteriin kuin moottoriin.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi14:57

    laitoinkin tuon linkin lähinnä esimerkiksi mikäli ei kyseiset moottorit ole ennestään tuttuja, ja tuohon paineilmaan niin nykyään onneksi kompuroita löytyy ihan kohtuu hinnalla ja sopivan äänenvaimennus kopan tekeminen esim jonnekin kaappiin tuskin on sulle kovin vaikeeta
    Husse69

    VastaaPoista
  8. Vinkit ovat tietenkin aina tervetulleita, ei minulla mitään niitä vastaan ole. :)

    Alkuperäinen ideani oli siis rakentaa toimiva vekotin vahdollisimman halvalla, joten paineilmamoottorien ja kompressorien ostaminen tuota tarkoitusta varten vie ideaa vähän kauemmaksi alkuperäisestä. Tietenkin tämä on hyvä vinkki niille, jotka haluavat rakentaa jotain omiin tarkoituksiinsa sopivaa itse, mutta joiden budjetti ei ole viety yhtä matalalle. :D

    VastaaPoista
  9. Anonyymi15:37

    Itse kun olen tottunut yleensä ostamaan ja käyttämään pro tason juttuja niin "ehkä" välillä unohtaa että kaikilla ei ole moiseen syystä tai toisesta mahdollisuuksia :D
    Husse69

    VastaaPoista
  10. No näin se oikeastaan pitäisi ollakin, eli jos aikoo jotain ostaa, niin ostaisi sitten kerralla kunnollisen.
    Itse vaan en raaski (ainakaan vielä) ostaa mitään niin kovin kallista, koska laitteita käytetään vain toisinaan. Tosin voihan se olla niinkin, että se käyttö lisääntyisi, jos laitteet olisivat priimalaatua...

    Katsotaan ensin miten tämä toimii, ja mietitään asiaa uudelleen myöhemmin. Olen kai vain luonteeltani tälläinen Pelle Peloton, jonka pitää tehdä kaikki itse.

    VastaaPoista
  11. Anonyymi17:21

    Perhana tais mun vastaus hävitä jonnekin !
    mutta uusiks,, monilla on väärä käsitys pro tason tuotteiden hinnoista varsinkin jos suhteutetaan hinta laatuun ja kestävyyteen, mä olen vienyt monia tuttuja erilaisiin pro-kauppoihin ja ovat hämmästyneet kun hinnat ovatkin usein jopa edullisia verrattuna esim k-rautaan !

    esim jos tarviit painepesuriin uuden letkun niin saat sen sopivasta hydrauliikka kaupasta halvemmalla kuin Kärcher tms merkkiliikkeestä koska myyvät erilaisia letkuja päivittäin satoja metrejä !!

    Ja esim laadukkailla työkaluilla on paljon mukavampi / helpompi tehdä asioita eikä niitä tarvi ostaa jatkuvasti uusia kun eivät mene hajalle !

    Itselläni on useita 5-15 vuotta käytössä olleita työkaluja / koneita ja toimivat edelleen hyvin !

    Esitän kaikille tämän lukeville haasteen käydä tutustumassa näihin ammatti liikkeisiin

    Husse69

    VastaaPoista
  12. Anonyymi17:52

    Ei kaikki laadukkaat työkalut yms välttämättä ole sika kalliita kun ostaa ne oikeasta paikasta kannattaa käydä tutustumassa ns pro-kauppoihin ja varsinkin kun ottaa vertailuun mukaan hinta vs laatu & kestävyys näkökulman

    Husse69

    VastaaPoista
  13. Anonyymi20:15

    oletko jo testannut tuota panokonetta? jos olet niin miltä tuntui?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tätä on testattu oikeastaan parikin kertaa. Perusrakenne on toimiva, ja mikä parasta, liikkeen saa saa säädettyä hyvinkin hitaasta varsin hyvinkin nopeaksi. Miinuspuolena on tuo kolho runkolaatikko, joka on aika epäkäytännöllinen kolho. Sitä pitäisi viilata pienemmäksi ja käytännöllisemmäksi. Samoin kovemmilla kierroksilla aiheutuu jonkin verran meteliä, joka on omasta mielestäni häiritsevää.
      Nyt ei ole ollut pahemmin aikaa laittaa tuota parempaan kuntoon, enkä ole muistanut ottaa siitä videotakaan. Ehkä jossain välissä.

      Poista
  14. Anonyymi17:47

    millaiset oli tuntemukset kun kokeilit tuotA? :)

    VastaaPoista
  15. Jaa, en oikein tiedä, millaisia tuntemuksia tarkoitat. Itseenihän en sitä testannut. Mikään ihmevekotinhan tuo ei ole, joka yksistään taikoisi orkkuja toisensa pesään. Periaatteessahan se on vain laite, joka liikuttaa sauvaa haluttuun syvyyteen halutulla nopeudella. Nartun mielestä olisi hienoa, jos sauvaan saisi vielä kiertoliikettä työnnön aikana. Sillä tavalla se ei vielä voita omaa kättä. Mutta jos tuota käyttää vaikka renkinä työntelemään kahta sauvaa yhtä aikaa pimppaan ja peppuun, ja itse työntelee kaluaan suuhun, niin voi täyttää nartun kaikki aukot samanaikaisesti ilman apuvoimia.

    VastaaPoista
  16. Anonyymi11:00

    selvä kuvaatko joskus videon tuon käytöstä! ?

    VastaaPoista
  17. Itse asiassa kun kirjoitit kommenttia/kysymystä tähän kirjoitukseen, tuli mieleeni, että lupailin järjestää videokuvaa jo aikapäiviä sitten. Se on vaan jäänyt, kun ei ole ollut prioriteettinä ihan sieltä kärkipäästä..

    Itse koneesta, ja sen toiminnasta voin kyllä laittaa havainnollistavaa materiaalia, mutta jos tarkoitit videota tositilanteesta, niin luultavasti en. Ainakaan vielä. Tosin jossain vaiheessa on taas tarkoitus käydä keskustelua näihin valokuvailuihin, videointiin ja niiden julkaisemiseen liittyen.

    VastaaPoista
  18. Anonyymi18:24

    ok milloin laitat havainnollistavaa materiaalia! ?

    VastaaPoista
  19. Joulun tienoilla olisi tarkoitus pitää lomaa, niin silloin voisi näitä ylimääräisiäkin juttuja ehtiä tekemään.
    Mulla on ollut laitteeseen tekeillä uusi runkolaatikko, joka on entistä kevyempi ja pienempi. Eli kun saan sen valmiiksi, niin samalla voisin ottaa videopätkää toiminnasta.

    VastaaPoista
  20. Anonyymi14:58

    selvä! :)

    VastaaPoista
  21. Anonyymi19:58

    milloin kokeilt tuota konetta itseesui? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kyllä luulen, että tuota saadaan odottaa vielä tovi. Kun en muutenkaan välitä peppujutuista, niin tarvitaan aika radikaali asennemuutos mieltymyksissäni, ennen kuin ryhdyn kokeilemaan.
      Ellei sitten ilmene akuuttia lääketieteellistä käyttötarvetta, kuten ummetusta tai suolitukosta, johon jostain syystä päättäisin kokeilla tuota omahoitokeinona. :O

      Poista
  22. Anonyymi14:40

    selvä!

    VastaaPoista