Joulun värit ovat punainen ja musta

Viimeisen kuukauden aikana en ole ollut kovinkaan aktiivisesti koneella. Se ei silti tarkoita, etteikö mitään olisi ollut tekeillä. Syksyn pimeät illat vesisateineen ovat vain pitäneet huolen siitä, että pysyttelen tiiviisti neljän seinän sisällä, mutta samalla se on ollut oiva mahdollisuus rästiin jääneiden hommien hoitamiseksi.

Olen vihdoinkin saanut vuosia suunnitteilla olleen kinkykammion remontin tekeille. Seinää on kaatunut ja uutta kohonnut tilalle. Nyt myös sitä kauan kaivattua lisäeristystä on saatu seiniin. Ei muuten ollut ihmekään, että lämpö ei sisällä pysynyt. Edellinen puusilmänikkari oli "unohtanut" asentaa melkein puolet villoista. No, kalliitahan ne olisivatkin olleet. Mutta voikos parempaa odottaakaan urakkatyöläisiltä. Viimeisen vuoden aikana on tullut kirottua kaikki rakennusalan "ammattilaiset" alimpaan helvettiin kerran jos toisenkin. Hyvää ei näköjään saa rahallakaan, paitsi jos itse tekee (ja jos tekee itselleen). Nykyisellään lämmittimen pöhistessä vieressä, saattaa kammiossa astella aivan T-paitasillaan.
Punainen ja musta näytti sen verran irstaalta ja hienolta väriyhdistelmältä, että se oli aivan pakko valita yleisilmeeksi. Katto, lattia ja listoitukset ovat mustia, ja seinät punaisia. Myös valaistus pitää hoitaa jossain vaiheessa uusiksi, mutta sillä nyt ei ole kaikkein kovin kiire.



Suunnitelmissa on vielä lisätä koko huoneen levyinen poikkiparru katon rajaan, jota voi sitten jatkossa käyttää mitä mielikuvituksellisimpiin roikotuksiin. Tähän mennessä riiputusten kokeilu onkin ollut hieman hankalaa puutteellisin välinein. Vielä on päättämättä, rakennanko sen puusta, vaiko joutilaina olevista teräspalkeista. Keskelle pitäisi kuitenkin saada ainakin koukku, ja varmaan olisi hyvä ostaa jonkinlainen vaijerivinssi tai nostotalja. Katsotaan mitä kaupasta löytyy.
Remontin olisi tarkoitus valmistua jouluksi. Se on vähän niin kuin epävirallinen joululahjani nartulleni. Punainenhan on sopivasti joulun väri. Ja jos sää pysyy samana, niin taitaa olla mustakin.

Tein vielä toisenkin hienon löydön. Kirpparin urheiluvälineistöstä mukaan lähti juniorimittainen pesäpallomaila. Heti sen nähtyäni muistin narttuni pitäneen erityisesti eräästä rajummasta seksifantasiatarinasta, jossa tarinan päähenkilö (nainen) raiskasi äitinsä pesäpallomailalla kostona. Mailan voisikin ottaa käyttöön seuraavassa sessiossa, ja kokeilla josko ripaus rintojen ja reisien välissä liukasteissa uivaa pesäpallomailaa saisi aikaan samanlaista kiihottumista.


VIIMEHETKEN JOULULAHJAIDEA 

(Varoitus! Vain tosikinkyille!)

Kun musta on nykyjoulun toinen pääväri, niin siihen oppiikin hyvin eräs lahjaidea, joka sopii erityisesti eriteleikeistä pitäville pervoille. (Vaikka olenkin asiaa käsitellyt mielessäni, niin en ole tähän päivään mennessä kiinnostunut muista eriteleikeistä, kun nartun spermaamisesta.) Kyseessä on siis lahjaideoista mitä parhain, eli omatekoiset makeiset. Kävimme keskustelua, millaisia lahjoja olisi mukavaa antaa lähipiirille. Makeiset ovat tietenkin aina kivoja, ja omatekoisina niihin tulee enemmän persoonallisuutta (tarkoittaa yleensä palaneen makua).
Eniten päänvaivaa aiheutti kuitenkin keksiä, millaisia makeisia tehtäisiin. Marmeladimakeiset onnistuisivat kyllä. Marengitkin ovat helppoja, ja voihan nekin luokitella makeisiksi. Suklaita ei kannata edes yrittää. Myös tikkunekut olisivat mahdollisia. Mutta entäpä jos kokeilisi kerrankin jotain ihan uutta?

Moni varmaan muistaakin koulun kemiantunneilta, että salmiakki eli ammoniumkloridi on suolahapon ja emäksisen ammoniakin neutraloitumisreaktiossa muodostama suola. Kotitekoista salmiakkia, nam nam! Nyt alkaa jo kuola valua. Mutta mistä näitä kemiallisia ainesosia sitten tavallinen tallaaja saa?

No, ainakin moni kissataloudessa elävä on ihmetellyt joskus hiekkalaatikon pistävää ammoniakin lemua. Ammoniakkia muodostuu elimistössä, mutta se yhdistyy hiilidioksidin kanssa vähemmän haitallisempaan muotoon ureaksi. Tämä taas poistuu elimistöstä virtsan mukana. Sankkoon lorotetun virtsan urea taas alkaa hajota bakteerien vaikutuksesta takaisin ammoniakiksi ja hiilidioksidiksi.
Entäs sitten suolahappo? Suolahappoahan syntyy jokaisen vatsassa osana ruoansulatusta. Salmiakin raaka-aineiden keräämiseksi olisikin hyvä varata kaksi sankoa, toinen ureaa ja toinen oksennusta varten. Paras keräysaika voisikin olla pikkujoulujen aikaan.

Salmiakkia ei tietenkään juuri koskaan syödä puhtaana suolana, vaan se sekoitetaan mm. sokerin ja jauhojen kanssa miedompaan muotoon, ja värjätään mustaksi esimerkiksi E153 väriaineella, eli lääkehiilellä.

Jos joku tuntee syvempää kiinnostusta kokeilla kotitekoisten salmiakkimakeisten valmistusta, niin olisin kiinnostunut kuulemaan miten ne onnistuivat, ja miten sukulaiset ovat niitä kommentoineet. 

11 kommenttia:

  1. Anonyymi17:36

    Punainen näyttää ainakin kuvassa enemmän oranssilta kuin porno-punaiselta...

    VastaaPoista
  2. Sävynä on Tikkurilan M316 (Tomaatti), joka on punainen, mutta sisältää kyllä hivenen keltaista sävyä. Etualueella oman sävynsä tuo vielä valaistus.

    -Kinkynautti

    VastaaPoista
  3. Anonyymi10:31

    Kiitti vaan tästä mielikuvasta! Olen yleensä saanut joululahjaksi salmiakkia...

    VastaaPoista
  4. Anonyymi19:13

    Utelias kysymys?
    minkälaisissa kaupoissa käyt vinssejä, taljoja & vastaavia aiheeseen kuuluvia katselemassa ?

    Käytätkö perus rautakauppoja vai onko ns ammattipuolen liikkeet tuttuja ?

    T:husse-69@suomi24.fi

    VastaaPoista
  5. Tällä hetkellä menossa on vielä mietintävaihe, eli lähinnä tutkiskelen erilaisia vaihtoehtoja toteutustavalle.

    Yksinkertaisimmillaan tuohon riittäisi parrun yli heitetty köysi, koska nostettavaa kuormaa on vain viitisenkymmentä kiloa. Mietin kuitenkin jonkinlaista taljapyöräsysteeemiä, koska se vähentäisi tarvittavaa nostovoimaa, ja helpottaisi myös köyden kiinnittämistä noston jälkeen. Ketjutaljojakin löytyy huokeaan hintaan, mutta niissä huonona puolena on noston hitaus, ja tiellä roikkuva liikutusketju. Parin köysipyörän kautta kulkeva vinssin vaijeri voisi olla sopiva.

    Olen toistaiseksi katsellut vaihtoehtoja vain netistä. Monet ammattipuolen liikkeet tahtovat vain usein olla netissä hankalia, kun tuotteen hinnan kohdalla lukee "kysy tarjous", joka saa yleensä viimeistään kiinnostuksen lopahtamaan. Tässä kirjoitellessani lähin ammattilaisliike löytyy muuten ihan tuosta seinän takaa.

    Veikkaan, että tässä tapauksessa tulen käyttämään halvempia perusrautakauppoja, varastomyymälöitä, motonettejä ja biltemoita, ellei sitten jotain laadukkaampaa satui löytymään poikkeuksellisen halvalla. Laatuhan on kuitenkin vain yksi tekijä tuotteita vertailtaessa.

    VastaaPoista
  6. Anonyymi20:51

    HAH Haa täytyy jälleen oikoa vääriä käsityksiä !
    Ammattipuolen liikkeet eivät ole kovinkaan kalliita (suhteellista) kun huomioi laadun eron verrattuna mainitsemiisi yrityksiin ! ja laadulla tarkoitan esim pienempää kokoa, asennuksen helppoutta, viimeistelyä ja tietenkin Turvallisuutta !!

    Esimerkkinä mielestäni varsin kohtuullisen hintaiset kettingit
    http://www.haklift.com/index.php/poistotuotteet

    tässä pari sivustoa joiden tuotteisiin suosittelen tutustumista sopivat mun mielestä pervoiluun hyvin tai ainakin antaa ideoita toteutukseen ! !

    http://www.erlatek.fi/fi/Tuotteet/Nostokorvat/Ruuvattavat%20nostokorvat/
    http://www.haklift.com/tuoteluettelo.php/nostosilmukat

    T:husse-69@suomi24.fi

    VastaaPoista
  7. Anonyymi21:12

    ja perhana tietenkin yksi unohtu ! !
    http://www.certex.fi/fi/nostokomponentit/nostosilmukat-ja-leikarit__11925

    T:husse-69@suomi24.fi

    VastaaPoista
  8. No niin. Ehdinkin jo odotella jonkinlaista HAH HAA! -vastausta, kun kysymyskin oli aseteltu perusrautakauppojen ja ammattipuolen liikkeiden välille.

    Sinällään ehkä muotoilin vastaukseni väärin kirjoittaessani, että perusrautakaupat ovat huokeampia. Samoja ammattilaistenkin käyttämiä laitteita ja varusteita voi löytyä ihan sieltä tavallisestakin K-raudasta, eikä niillä ole välttämättä silloin mitään hintaeroa ns. ammattilaisliikkeiden hintoihin nähden. Tavallisesta rautakaupasta voi löytää aivan samoja ruuveja, köysiä ja turvajalkineita, kuin ammattilaisliikkeistäkin. Netin hintavertailussa valitettavasti ammattiliikkeet usein kärsivät siitä, ettei niiden sivuilla näy hintoja.

    Mainitsemasi ketjut olivat todellakin huokeita, mutta on otettava huomioon, että ne olivat poistotuotteita, eivät siis normaalihintaisia. Lisäksi ammattiliikkeet usein, niin kuin tässäkin tapauksessa, antavat hinnat ilman alv:tä, jolloin tavallinen tallaaja ei saakaan tavaraa tähän hintaan. Lisäksi on huomioitava, että minimitilausmäärä on 50 metriä. Kuvitellaan, että olisin joku aivan tavallinen pulliainen Oulusta, joka haluaa askarrella nartulleen käsikahleet metrin mittaisella ketjulla. Olisiko minun tällöin viisaampaa tilata 50 metriä kettinkiä 40€ hintaan + toimituskulut, kun saisin haluamani metrin lähimmästä K-raudasta hintaan 3,49€ ? En ole varma onko kyseisellä firmalla nettimyyntiä, mutta ainakin jos lähtisin ajelemaan Oulusta Kaarinaan ja takaisin halvan kettingin perässä, niin siitä tulisi aika pian varsin kallista kettinkiä. En myöskään saata millään uskoa, että narttuni jaksaisi kiskoa poikki sitäkään K-raudasta ostettua ketjua. Ei saisi kiskottua edes paalinarua poikki.

    Jos olisin sikatilallinen Kempeleestä, ja haluaisin sikalani teräksiseen kattopalkkiin ruuvikiinnitteisen koukun, laittaisinko sen kiinni kahdella tavallisella M16x60 8.8 ISO 4017 kuusiokantaruuvilla, vai käyttäisinkö kahta yhtä kestävää M12x60 12.9 lujuusluokan pulttia, koska ne ovat laadukkaampia, lujempia ja pienempiä? Käyttäisin aivan tavallisia 8.8 ruuveja. Vaikka pienemmät ja lujemmat pultit ovat kaksi kertaa kalliimpia, on näin pienessä tavaramäärässä varsinainen hintaero hyvin pieni. Sen sijaan ensimmäisen ruuvin tiputtua lattialle ja vierittyä ritilöiden välistä lantakouruun alkaa peräänsukeltamistakin pitää houkuttelevampana vaihtoehtona, kuin ajella 50 km lähimmän kaupungin erikoisliikkeeseen hakemaan uutta ruuvia. Tavallisen olisi saanut Agrimarketista kolmen kilometrin päästä.

    Jos olisin tavallinen kaupunkilaishippi, joka aikoo keitellä kotitilan maalaamiseksi 100 litraa punamultamaalia, ostaisinko maalin sekoittamista varten Dewaltin pikkuparakoneen hintaan 100 €, kun se on laadukas, vai ostaisinko Gernin hintaan 16€? Jos kaupunkilaishipillä ei ole tuon maalinkeittelyn jälkeen enää porakoneelle käyttöä, pitäisin Dewaltin ostamista hulluna.

    Jos aikoisin itse ruveta harrastamaan tosissani puutöiden tekemistä, en kuitenkaan ostaisi Pirkka-merkkistä tutisevaa pöytäsirkkeliä 50€ hintaan, vaan valitsisin ennemmin laadukkaamman 500 €
    pelin.

    Jos olisin hankkinut 40 tonnin nosturin nostamaan kesämökkiäni paikasta toiseen, en valitsisi nostokoukuksi ja taljoiksi halvinta laatua, vaan luultavasti marssisin nostoalan erikoisliikkeeseen, ja ottaisin laadukkaampaa.

    Nosto- ja kiinnityselimien pienempi koko ei ole aina vain hyödyksi. Vaikka laadukas sakkeli voisi olla hyvinkin pieni kestämään narttuni rimpuilun, valitsisin silti kookkaamman, koska se olisi helppokäyttöisempi.

    Ammattilaislaatu voi olla hyvää ja laadukasta, mutta sen ei pitäisi olla itseisarvo. Jos ostat tuotetta, jonka tulisi olla luotettava, sen tulisi kestää pitkään, ja jonka käyttömukavuus tulisi olla hyvä, kannattaa suosia ammattilaislaatua. Jos taas ostat tavaraa hetkelliseen käyttöön, tai sellaiseen käyttöön, jossa tuotteen kuormitettavuus on vaikkapa vain kymmenesosa normaalista käyttölujuudesta, kannattaa miettiä muitakin vaihtoehtoja. Paras ei ole aina parasta.

    VastaaPoista
  9. Sinällään en koe, että minun pitäisi alkaa jatkossa puolustelemaan tekemisiäni truemastereille, tai puolustelemaan valintojani tosiammattilaisille. Tämä aihepiiri kun ei varsinaisesti edes kuulu blogiini.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi09:58

    Tarkoitus ei ollut eikä ole millään tavoin arvostella sun tai muidenkaan valintoja asian suhteen ! Ja olet ihan oikeassa et Oulusta ei juuri kannata Kaarinaan lähteä ajelemaan ketjunpätkän perässä mutta enpäs tienyt missä päin suomea satut asumaan ??

    vaan lähinnä keskustella vaihtoehdoista jotka eivät ole kaikille niin tuttuja ? Ja koska monet mun tutut ovat multa kyselleet "pieniä&sieviä" kiinnitys juttuja niin siksi asian mainitsin yhtenä valinta kriteerinä ?

    Lisäksi kun tuttuni ovat olleet mukanani ammattiliikkeissä monet ovat olleet kovasti yllättyneita hintojen edullisuudesta mikä toki on suhteellista ! kun ovat olettaneet että hinnat ovat tuplat / triplat normi k-rautaan verraten ?

    JA kyllä olen tietoinen että varmasti se k-raudan ketjukin normi makkarissa kestää tässä lienee enemmänkin kysymys siitä miten kukin on tottunut tai oppinut asioita rakentelemaan ?? ja mä olen tottunut käyttämään pro tavaraa + mieltynyt pro juttuihin muutenkin !

    Mutta kuten sanottua kun en sua tunne enkä tiennyt missä asut etc tai kuinka hyvin tunnet erilaisia teknisiä juttuja niin halusin aiheesta höpistä !

    T:husse-69@suomi24.fi

    VastaaPoista
  11. "Pienet sievät kiinnitysjutut" kuulostavat kyllä huvittavan tutuilta, ja olen antanut sellaisien suhteen muutaman kerran omankin mielipiteeni. :D

    Sinällään on ihan hyvä että laitoit noita linkkejä, niin muutkin käyttäjät saavat vinkkejä, mistä tavaroita voi katsella. Itselläni tässä työpöydällä on oranssi 1400 sivuinen katalogi teollisuuden työkaluista, tarvikkeista, kiinnitysosista ja varusteista, ja firman hoviostaja osaa neuvoa lopuissa kysymyksissä. Kaikilla ei samanlaista mahdollisuutta varmastikaan ole.
    Kätevää tietenkin olisi, jos joku asiaan vihkiytynyt haluaisi kerätä linkkejä kaikenlaisista nippeleistä, ja koota ne samalle nettisivulle muidenkin käyttäjien hyödyksi. Monillahan juuri on se ongelma, ettei tiedetä, mistä mitäkin kannattaa ostaa. Ja myös millä nimellä minkäkinlaista nippeliä kuuluisi etsiä.

    -Kinkynautti

    VastaaPoista