Yksinkertaiset metallikahleet


Aina silloin tällöin joku kyselee keskustelupalstoilla vinkkejä metallisten kahleiden tekoon. Kysymykseen liittyy monesti myös toive huokeasta hinnasta ja yksinkertaisesta rakenteesta. Sinällään varsin ymmärrettävää. Kaikilla kahlekuninkailla ja kuningattarilla ei ole säännöllisiä tuloja, eikä mittavaa työkaluvalikoimaa kerrostaloasuntonsa komerossa.


Oheisen kahleen voi periaatteessa valmistaa ilman työkaluja sopivista osista, mutta kulmahiomakoneen, vasaran, pihtien ja jonkin kuumennukseen sopivan laitteen, vaikkapa sitten hitsipillin tai saunan puukiukaan tulipesän omistaminen ei tekisi yhtään pahaa.



Tarvittavat osat:

1. Sangat.
Kahleiden tärkeimmät osat ovat ranteen tai nilkan ympärille tulevat kaarevat metallisangat. Näissä kahleissa käytin rautakaupasta ostettua kuumasinkittyä putkisankaparia, jonka hinnaksi tuli noin 5,5 €. On hyvä jos kaupassa sattuu löytymään putkisankoja hyllytavarana, niin oikean koon löytäminen on helpompaa. Mikäli sankoja löytyy sinkittömiä, niin kannattaa valita sellaiset. Sinkki ei sinällään ole vaarallista, mutta ei näytä hirveän hyvälle, ja toisaalta sinkin metallinen ominaishaju esimerkiksi käsissä voi tuntua ällöttävältä.
Osaava voi poistaa sinkin esimerkiksi hiomalla, mutta omista kappaleissani (laiska kun olen) poistin sinkin upottamalla ne pariksi päiväksi sitruunahappoon. Sinkki on melko epäjaloa ainetta, ja jopa näinkin heikko happo kuin sitruunahappo saa sen häipymään vaurioittamatta kuitenkaan itse alla olevaa terästä.
Sankojen tuunaus:
Kuten kuvista näkyy, olen pyöristänyt sankojen nurkat. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta lisää käyttömukavuutta ja parantaa ehkä myös hieman ulkonäköä.

2. Ketju. Ketjuja on paljon erilaisia, eri kokoisilla ja muotoisilla lenkeillä. Valitsin omaani lyhytlenkkistä sinkittyä ketjua, jonka metrihinta oli n. 4-5 €. Sinkitöntä ketjua en tähän hätään onnistunut löytämään, mutta jos sellaista on saatavilla, niin suosittelen ostamaan sitä.

3. Lyyrasakkeli. Tämä osa toimii nivelenä, ja yhdistää kahleen sangat toisiinsa. 8 mm sinkitty lyyrasakkeli maksoi Biltemassa 1,29 €.
Sakkelin tuunaus:
Sankojen pyöristyksen lisäksi toinen vähän suurempi muutos tuli tähän sakkeliin. Kuumensin sakkelin punahehkuiseksi, ja nipistin sen "kitaa" hieman enemmän kiinni, niin että väliin jäävät sangat eivät pääse liikkumaan kovin paljoa. Samalla myös muotoilin sakkelissa olevaa tappiruuvia paremman näköiseksi. Mikäli käytössäsi ei ole sopivia työkaluja, voit poistaa ylimääräisen välyksen laittamalla väliin muutaman rikan. Tällöin rakenne on toimiva, mutta ei välttämättä yhtä hieno.

4. Kiinnitysrengas 6 mm puristettava. En olekaan aikaisemmin hoksannut ostaa tällaisia osia, mutta kahleiden valmistukseen ne sopivat mainiosti. Kyseessä on siis yksittäinen avonainen ketjulenkki, jonka avulla voidaan vaikka kaksi ketjua yhdistää toisiinsa. Tässä tapauksessa kiinnitysrenkaalla voidaan yhdistää ketju kiinni lyyrasakkeliin, sekä toisella osalla ruuvattava laiturirengas (osa 5) kiinni ketjuun. Lenkki suljetaan puristamalla se kiinni esimerkiksi pihdeillä tai ruuvipuristimella. Mihinkään oikeaan nostotarkoitukseen nämä eivät kestonsa puolesta sovellu, mutta kahlekäyttöön ovat kyllä riittävän vahvoja. Hintaa 0.5 €/kpl.


5. Laiturirengas. Kuten jo edellä mainittiinkin, valitsin kahleiden toiseen päähän laiturirenkaat, jotka voi ruuvata kiinni kattoparruun tai propulla betoniin. Tällainen sinkitty maksoi Biltemassa 2,5 €. Tietysti voi valita jonkin muunkin kiinnitysvaihtoehdon.

Yhteensä  14-15 €/ kahle.


Kahleiden kiinnittämisestä:

Googlen haulla saa varsin nopeasti käsityksen siitä, että kahleita on ollut varsin monen muotoisia kautta aikojen. Tämän malli on varsin yksinkertainen. Siinä ei ole monimutkaista saranarakennetta, jolla kahle avautuu ja sulkeutuu ranteen ympärille käsirautojen tavoin, vaan kahle avataan kääntämällä sankoja sivusuunnassa erilleen toisestaan. Vaikka avaamis- ja sulkemistapa tuntuukin äkkiseltään ehkä vähän oudolta, on se kuitenkin täysin toimiva.




Lisäys 11.8.

Kuvassa kuva sellaisesta kahleesta, jonka valmistukseen ei ole käytetty mitään työkaluja. Ei se kovin paha ole noinkaan, mutta hienompikin se voisi olla.




1 kommentti:

  1. Nyt näyttää niin toimivalta ja helpolta toteuttaa, et menee askartelulistalle. Kiitos :)

    VastaaPoista