DIY matkateline

Tämä vuosi onkin edennyt ihan ennätyksellisen heikosti blogipäivitysten näkökulmasta, mutta ehkä tilanne vähän piristyy, kun nytkin työn alla on pari uutta kirjoitusta.

 

Vuosi takaperin manasin mielessäni hotellihuoneita sessiointipaikkoina. Tai yleensäkin vieraissa paikoissa reissun päällä sessiointia. Tarkoitan siis sellaisia pieniä käytännön ongelmia, että esimerkiksi sidontalenkkejä ja koukkuja löytyy hotellihuoneiden seinistä ja katoista säälittävän harvoin. Miksiköhän? 😮 Sidottu kun ei pysy paikoillaan, ellei häntä sido johonkin kiinni. Kierii, pyörii ja rullaa narut perässään. Olisi kätevää olla jonkinlainen sidontateline tai vastaava, mutta sen pitäisi olla riittävän kevyt ja pieni kulkeakseen mukana.

No niin. Tässä se nyt on. Puinen prototyyppi muuttui kesän aikana lopulta metallirakenteiseksi osiin purettavaksi tee se itse -telineeksi. En haluaisi sanoa, että olen pihi... Ennemminkin muotoilisin asian niin, että mielestäni valmiissa myytävissä telineissä eivät hinta ja laatu mielestäni kohtaa. Toinen syy on se, ettei tarpeisiini sopivaa purettavaa telinettä ole vastaan tullut. Siispä tein sen itse.

 

Tässä siis vinkki kaikille tee se itse -ihmisille.

- Runko 30x30x2 huonekaluputkea, hinta 15 € /2 metrin tanko
- Kulmat 35x35x2 huonekaluputkesta, hinta 18 € /2 metrin tanko
- Jäykistelatta jalkopäähän, 8 € /2 metrin latta
- Ruuvitavara 5 €/kg

Kumieristetyt putkipannat:
- Pään panta DN200 (raskas malli) 15 €
- Suuret putkipidinpannat reisille 6 €/kpl
- Keskikokoiset putkipidinpannat käsivarsille ja nilkoille 3,50 €/kpl
- Pienet putkipantapidikkeet ranteille 2,50 €/kpl

Pehmikkeet polvien ja kyynärpäiden alle solumuovilla ja keinonahalla päällystettyä kakkosnelosta. Tälle on vähän vaikea määritellä hintaa.

Joka tapauksessa, koko komeudelle hintaa tulee vähän alle satanen. Kulmakappaleita saa myös valmiina, mutta ne ovat kohtalaisen hintavia, noin 14 € kpl. Painoa noin 10 kg. Purettavissa matkalaukkuun meneviin osiin.

 

Valmiit standardikokoiset pannat ovat harvoin sopivan kokoisia. Yleensä ne ovat joko liian tiukkoja, tai sitten niin löysiä, etteivät ne pitele ketään. Tässä rakenteessa pannat saavat olla väljiä, sillä paikoillaan pysyminen ei perustu pantojen tiukkuuteen, vaan kahden pannan muodostamaan "pattitilanteeseen", jossa käden tai jalan vetäminen ulos pannasta estyy toisen pannan vuoksi.
Ja jos pantaratkaisu ei tunnu toimivalta, onhan aina mahdollista vaihtaa pantojen tilalle silmukkaruuvit perinteisempiä kiinnitystapoja varten.

Tämä teline on suunniteltu alun perin kontallaan olevaa asentoa varten, mutta mikäli pehmustepalikat poistetaan, ja pääpanta kiinnitetäänkin poikkitangon alapuolelle, toimii se myös selällään maata vasten -asennossa.

Testiajoa ei vielä ole suoritettu. Koskahan olisi sen aika..? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti