Nestemäistä lateksia ja pika-alginaattia

Kinkyily ei ole meilläkään pelkkää hardcorea. Toisinaan päivää on piristetty vähän kevyemmilläkin pikkutuhmilla hullutuksilla. Harrastan mm. maalaamista, ja sen kautta onkin ollut luonnollista kokeilla myös maalaamista paljaalle iholle.

Varsinaisia ihomaaleja en ole kokeillut, mutta maalausta vesiväreillä tai nestemäisellä lateksilla kylläkin. Vesivärit ovat halpoja ja ymmärtääkseni myös aika myrkyttömiä, mutta voivat kuivattaa ihoa ja saada sen kutiamaan sietämättömästi. Toisinaan myös tuntuu, että vesivärien pois peseminen on vaikeaa. Ehkä väriainetta painuu ihohuokosiin, kun puhdasta meinaa tulla millään vaikka kuinka hankaa.

Nestemäinen lateksi on toinen tuttavuuteni. Suomesta sitä saa esimerkiksi joistain naamiais- ja pilailuvälineitä myyvistä kaupoista, mutta suurempia ja litrahinnaltaan huomattavasti halvempia tuotteita olen tilannut esimerkiksi Liquidlatex -verkkokaupasta. Tämä brittiläinen kauppa on toimittanut ainakin minulle tavaransa nopeasti ja luotettavasti, eikä EU:n alueelta tilattaessa tule siis ylimääräisiä tulleja. 250 ml pullo maksaa noin 3 puntaa, eli kallista ei ole. Sillä määrällä maalaa jo melko paljon.

Lateksi on siis samaa luonnonkumia kuin kondomit ja kirurgin hanskat, eikä siten sovellu luonnonkumiallergikoille. Muutoinkin kannattaa ensin testata tuotteen soveltuvuus pienelle ihoalueelle ennen varsinaista käyttöä, ettei yllätyksiä sattuisi.

Nestemäinen lateksi on kuin talomaalia. Sitä voi levittää pensselillä, sormilla tai vaikkapa telalla. Sen kuivumisaika on suhteellisen lyhyt, ohuempi kerros kuivaa muutamassa minuutissa, ja paksumpikin kerros vartissa. Iholle levitettäessä se ei tarvitse välttämättä mitään esipohjustusta, kuten ihon rasvaamista. Itse asiassa luonnonkumi ei useinkaan kestä rasvoja. Tämähän pitää huomioida myös kondomien kanssa, ettei käytetä öljypohjaisia liukasteita. Sen sijaan ihokarvojen poistoa kannattaa harkita. Muuten kuivuneen lateksin poistamisen yhteydessä voivat lähteä ihokarvatkin.
Nestemäinen lateksi sisältää ammoniakkia, jonka vuoksi tuote haisee voimakkaan pistävälle.

Kuivuttuaan nestemäinen lateksi on ohut ihossa kiinni oleva kumikerros. Se poistetaan yksinkertaisesti repimällä, jolloin viimeistään sen kumimaisen elastisuuden huomaa - se joustaa ja venyy kuin ihoon liimattu ilmapallo. Lateksi on suhteellisen helppo poistaa myös nestemäisenä, jos sitä esimerkiksi tippuu lattialle tai sotkeutuu taiteilijan sormiin. Pienellä hankauksella liuottimena toimiva ammoniakki haihtuu, ja lateksi irtoaa murumaisina kappaleina.

Olen käyttänyt nestemäistä lateksia esimerkiksi päälle maalattavien kumivaatteiden valmistamiseen. Suosittelen kaikille kumista pitäville.

Kuvahaun tulos haulle liquid latex



Toinen erityisesti itseäni kiinnostava puuha on bodymolding/bodycasting, eli suomalaisittain jotakuinkin muotin ja valoksen teko vartalosta tai jostain kehon osasta. Halutusta ruumiinosasta tehdään ensimmäiseksi muotti käyttäen apuna sopivaa nopeasti kuivavaa ainetta, kuten alginaattia. Alginaatti on eräänlainen silikonikumin tapainen materiaali, joista nopeimmat kuivuvat muutamassa minuutissa. Samaa tavaraa on muistaakseni aikoinaan laitettu suuhuni hammaslääkärissä, kun purukalustostani otettiin valos. Yleensä pehmeän alginaatin päälle laitetaan kerros kasteltua kipsiharsoa, joka kuivuessaan kovettuu ja jäykistää muotin. Kun valmis muotti on kuivuttuaan irrotettu, voidaan siihen valaa esimerkiksi kipsiä, jolloin saadaan aikaiseksi mukava näköiskappale. Aikomuksenani olisi kokeilla tällaista mallinnusta vaikkapa sisustuselementtien valmistusta ajatellen, jos vain sopiva hetki ja suostuvainen malli tähän löytyisi.


Video muotin teosta:
https://www.youtube.com/watch?v=-6V8pxwevPY

Nopea alginaatti pieniin muotteihin:
http://www.materialshop.fi/epages/Materialshop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014052201/Products/10159
Hidas alginaatti isompiin muotteihin:
http://www.materialshop.fi/epages/Materialshop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014052201/Products/10186
Alja Safe aloituspaketti:
http://silcom.fi/fi/Lifecasting/2/Alja-Safe%2C+ALOITUSPAKETTI/11

2 kommenttia:

  1. Wau, tää oli tosi mielenkiintoinen postaus! Tuli mielihalu kokeilla itsekin. Tällä hetkellä vaan rahatilanne huono, mut ehkä myöhemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa. Kumpaa? Vaiko molempia? :)

      -Kinkynautti

      Poista